Jeugdstrafrecht

Jeugdstrafrecht

Voor minderjarigen die met politie en justitie in aanraking komen gelden in het strafrecht soms andere regels dan voor volwassenen. Daarnaast is een aanhouding en het verblijf in een politiecel of een jeugdgevangenis een nare ervaring, die veel impact heeft op een kind. Daarom heeft een goede jeugdrechtadvocaat andere en extra vaardigheden nodig dan een advocaat die enkel volwassenen bijstaat. Het belangrijkste vind ik dat er voldoende tijd wordt vrijgemaakt om te zorgen dat de minderjarige precies begrijpt waar het over gaat en waar hij of zij aan toe is. Ik ben betrokken en overleg met familie. Ook denk ik mee over mogelijke andere afdoeningen dan de gebruikelijke straffen.

Een minderjarige die met het strafrecht in aanraking komt, kan op een zitting bij de kinderrechter moeten verschijnen of, voor zwaardere delicten, bij de meervoudige kamer (3 rechters). Bij lichtere delicten wordt een minderjarige uitgenodigd voor een OTP-zitting. Dit betekent dat de minderjarige tijdens een gesprek bij het openbaar ministerie een strafvoorstel krijgt. Als de minderjarige dit voorstel accepteert dan volgt er geen zitting bij de rechter meer. In al deze procedures sta ik minderjarigen bij. Wij spreken de zaak samen door bij mij op kantoor, in het geval van detentie bezoek ik de minderjarige in de inrichting. Ik bereid de minderjarige voor op de zitting, wat er kan gebeuren en wat hij of zij kan verwachten.

Het is belangrijk dat u weet dat de overheid aan uw kind in een strafzaak een advocaat krijgt toegewezen door de rechtbank. Uw kind heeft echter wel keuzevrijheid aangaande de advocaat die hem of haar in deze ingrijpende procedure bijstaat. Met andere woorden: uw kind mag altijd om een specifieke advocaat vragen, op ieder moment in de procedure.

Wilt u weten wat ik voor u kan betekenen in het jeugdstrafrecht of tijdens een zitting? Neem dan contact op.