Machtiging gesloten uithuisplaatsing

Machtiging gesloten uithuisplaatsing

Wanneer de kinderrechter vindt dat het niet goed gaat met een minderjarige en er sprake is van ernstige opgroei- en/of opvoedingsproblemen, kan de kinderrechter een ‘machtiging gesloten plaatsing’ afgeven. Dat betekent dat de minderjarige in een jeugdzorginstelling geplaatst wordt. Dit is een beslissing die veel impact heeft en daarom is de procedure met veel waarborgen omgeven. Een van deze waarborgen is dat er altijd een advocaat moet zijn die de minderjarige in deze procedure bijstaat.

Het is belangrijk dat de minderjarige bij wordt gestaan door een advocaat die ervaring heeft met deze procedures. Ik heb deze ervaring en ben volledig op de hoogte van de geldende eisen en redenen om deze ingrijpende beslissing te mogen nemen. Daarnaast is het belangrijk dat de minderjarige precies begrijpt waar het over gaat en waar hij of zij aan toe is. Ik neem daarom uitgebreid de tijd voor de minderjarige en zal hem of haar in de hele procedure begeleiden. Wanneer dit aan de orde is, zal ik de minderjarige in de jeugdzorginstelling bezoeken om de zaak daar met hem of haar door te spreken. Ditzelfde geldt voor een eventuele procedure voor de verlenging van een machtiging plaatsing in een jeugdzorginstelling.

In een procedure voor een gesloten machtiging moet de minderjarige altijd worden bijgestaan door een advocaat. Uw kind krijgt daarom een eigen advocaat toegewezen door de rechtbank. Uw kind heeft echter wel keuzevrijheid aangaande de advocaat die hem of haar in deze ingrijpende procedure bijstaat. Met andere woorden: uw kind mag altijd om een specifieke advocaat vragen.

Wilt u weten wat ik voor u en uw kind kan betekenen tijdens een procedure voor een machtiging gesloten uithuisplaatsing? Neem dan contact op.